Ruimer wonen door de coronacrisis?

Thuiswerken is het tijdelijke normaal. De kans is groot dat het thuiswerken ook na corona populair blijft. Ondernemers die daarin niet geloofden, hebben inmiddels ervaren dat thuiswerken vaak prima gaat. Dat betekent dat de vraag naar kantoorruimte zal gaan dalen. Maar het thuiswerken zorgt ook voor een andere reactie; steeds meer mensen willen meer ruimte.

Een alsmaar grotere wordende groep Nederlanders is minder tevreden over zijn woonsituatie, blijkt uit het laatste gebruikersonderzoek van funda. Een peiling in mei liet de eerste onvrede zien, in september is die verder toegenomen. Van de respondenten geeft 12 procent aan dat zij door de coronacrisis overwegen de stad in te ruilen voor een dorp. Verandert de situatie over een jaar niet, dan overweegt nog eens 5 procent dit.

De woonwerkafstand is voor velen dé reden om dichterbij het werk te gaan (of blijven) wonen. Maar doordat het thuiswerken waarschijnlijk populair zal blijven, wordt dit minder relevant. Ook de, meestal, meer beperkte ruimte in woningen in steden, bevordert het gevoel van tevredenheid niet. Voor dorpelingen geldt ook dat zij minder tevreden zijn over hun woonsituatie, maar zij zijn positiever dan stedelingen.

Jongeren
Alhoewel ook jongeren in het funda-onderzoek duidelijk aangeven meer leefruimte te willen, is dit voor hen geen reden om de stad te verlaten. Wel kunnen zij door de wijzigingen in de overdrachtsbelasting gemakkelijker een (duurder) huis kopen. Jongeren van 18 tot 35 jaar krijgen hiervoor zelfs vrijstelling. Vanaf 35 jaar betalen zij 2 procent. Door de overdrachtsbelasting voor beleggers (kopers die niet gaan wonen in de aangekochte woning en niet-natuurlijke personen) op 8 procent te zetten, wil de overheid starters en doorstromers meer kansen geven op de woningmarkt.

De drang naar meer leefruimte, een extra kamer, studeerkamer en een tuin zijn nog belangrijker dan vier maanden geleden. Op funda wordt aanzienlijk meer gezocht naar woonhuizen dan naar appartementen, zegt Quintin Schevernels, CEO bij funda: “Het is duidelijk een nieuwe trend”.

Minder vraag naar kantoorruimte
Bas Jochims van Bouwinvest deed in een interview met Vastgoedmarkt.nl een voorspelling. Hij denkt dat het aantal uren dat mensen op kantoor doorbrengen met 10 tot 15 procent zal afnemen. Wat, volgens hem, niet betekent dat de kantoorruimte ook met 10 tot 15 procent daalt. “Op dinsdagen en donderdagen piekt het kantoorgebruik”, vertelde hij tegen Vastgoedmarkt.nl. “Die pieken moet je opvangen.” Daarnaast verwacht hij dat door de pandemie mensen anders gaan denken over de behoefte aan ruimte. “Het aandeel flexplekken zal dus omlaag gaan.” Gekeken naar dit soort factoren verwacht Jochims dat de daling in de vraag naar kantoorruimte uitkomt op 3 tot 7 procent.

Wat vind jij?
Overweeg jij door de coronacrisis en de daaruit gebleken flexibiliteit rond thuis werken ruimer te gaan wonen of zelfs naar een dorp of het platteland te verhuizen? Of geloof je niet dat thuiswerken populair blijft zodra alles weer normaal is? Wij horen graag jouw mening.

Bronnen
Pers.funda.nl
Rijksoverheid.nl
Vastgoedmarkt.nl

Nieuws
Nieuwsbrief

Schrijf u nu in!

Contact

T: 010 - 30 73 153
M: info@teken-visie.nl

3071MA, Rotterdam
W.G Witteveenplein 70  


Algemene voorwaarden